De omgeving

Orval

De abdij Notre-Dame d’Orval (of abdij van Orval) is een trappistenklooster gelegen in Villers-devant-Orval in de provincie Luxemburg. Opgericht door de benedictijnen in de 11de eeuw, treedt zij toe tot de Orde der Kartuizers in 1132 met de komst van de monniken van de abdij van Trois-Fontaines. Bij het oproer dat volgt op de Franse revolutie worden de monniken verdreven en de bezittingen van de abdij in beslag genomen als ‘nationaal goed’. De gebouwen worden vernietigd en verlaten.

In 1926 wordt de abdij terug opgebouwd en de kloostertraditie hersteld door een gemeenschap van cisterciënzers-trappisten.

Orval Orval Orval Orval

Bouillon

Het oude hertogdom van Bouillon heeft niets van zijn glorieus verleden verloren met zijn burcht, parel van middeleeuwse legerkunst.

Vele patriciërshuizen uit de XVII° en XVIII° eeuw worden nauwgezet onderhouden door de eigenaars: het collège van Turenne of het nonnenklooster van het Heilige Graf zijn daar het levende bewijs van, net zoals de bastions, de kazerne van Vauban of het Hertogelijk Museum.

Bouillon bezit het belangrijkste bospatrimonium van België. Eiken- en beukenbossen vullen de hoogvlakte van Menuchenet. De steile hellingen rond de Semois en zijn zijriviertjes zorgen voor een zestigtal spectaculaire vergezichten zoals het Belvédère, het Graf van de Reus of het panorama op Frahan vanaf Rochehaut.

Bouillon Bouillon Bouillon Bouillon Bouillon

Sedan

De stad Sedan ontwikkelt zich rond de burcht gebouwd door Evrard III de La Marck vanaf einde 1420. Het kasteel wordt in de daaropvolgende eeuwen voortdurend geperfectioneerd en vergroot en in het bijzonder door Jean Errard.

De heersers van La Marck worden in 1549 erkend als kroonprinsen van Sedan door de Franse koning, Henri II, waaronder Henri-Robert de La Marck die zich bekeert tot de protestantse religie. Als dank voor deze erkenning van soevereiniteit op zijn gronden, vraagt de koning van de prins bijstand in geval van oorlog, niet in te gaan tegen zijn belangen en hem toegang te geven tot de vestingen op zijn vraag. In ruil geeft de koning hem bescherming en betaalt een deel van de vestingswerken.

Sedan Sedan Sedan Sedan Sedan

De vallei van de Semois

De Semois ontspringt in de stad Aarlen in België, in de ondergrond van de Sonnetty-straat. Het grootste deel van haar traject legt ze af in de Gaume om vervolgens de Ardennen binnen te stromen. Zij meandert door Fouches, Sampont, Étalle, Tintigny, Chiny, Lacuisine, Florenville, Herbeumont, Cugnon, Auby-sur-Semois, Dohan, Bouillon, Poupehan, Frahan, Vresse-sur-Semois en Bohan.

Ter hoogte van het dorp Les Hautes-Rivières stroomt ze Frankrijk binnen om uit te monden in de Maas in Monthermé, 10 km na België te hebben verlaten. In totaal beslaat zijn parcours 210 km waarvan 200 km in België.

Chassepierre Chiny Lacuisine

Evenementen

Festival du conte de Chiny

12, 13 & 14 juli 2013

Verhalen voor elk luisterend oor, bereid om weg te zweven naar een magische wereld.

Het Kinderdorp, met zijn verhalen, ateliers, animatie en verrassingen voor klein en groot, zal zeker tot de verbeelding spreken en nieuwsgierigheid opwekken !

http://www.conte.be/

Middeleeuws Feest - Herbeumont

20 & 21 juli 2013

Ridders, wapensergeanten en boogschutters zullen u verbazen met hun gevechten. Minestrelen en jongleurs nodigen u uit om mee te dansen en te feesten. Gerechten van vroeger en middeleeuwse dranken zullen uw smaakpapillen beroeren. Je maakt kennis met het dagelijks leven van man en vrouw rond 1360.

Internationaal Festival Kunst op Straat - Chassepierre

17 & 18 augustus 2013

Het Internationaal Festival Kunst op Straat van Chassepierre verzamelt ieder jaar een veertigtal professionele gezelschappen van alle disciplines (acrobaten, muzikanten, komieken, dansers,...) en alle nationaliteiten. Er komen 30.000 bezoekers op af gedurende twee dagen.

http://www.chassepierre.be/